pressklipp

"Karin Westman och Håkan Blomqvist är livskamrater & arbetskamrater. Med varsitt förflutet i trä & textil har de funnit en gemensam nämnare i glaset. Föremålen skapar de tillsammans, ingen får veta vem som gjort vad. Tekniken kallas fusing. Glasets geometriska dekor får mig att associera till indiankultur. En air av folkkonstens ursprunglighet vilar för övrigt över parets hela kollektion. De kvadratiska faten med uppvikta kanter har till exempel en hel del gemensamt med Amish-folkets lapptäcken. För att inte tala om de ljuvliga vargschamanerna. I dessa glastavlor med änglalika, bevingade vargar omgivna av stiliserade blomrankor känns vår egen allmogekultur mycket nära. Det är utsökt, fräscht & nyskapande."

Eva Josephson, Södermanlands Nyheter

"De leker med form & Färg på ett ovanligt sätt. Färgsättningen av de många små, rektangulära ljusstakarna, liknar inte något annat svenskt glas. De påminner närmast om bilarnas lackering på en stor parkeringsplats."

Tina Jeppsson, Barometern Kalmar

"På utställningen finns bl.a. Värmlandsvargen, som är ett bevingat mytologiskt väsen. Vargen visar tänderna och påminner om en schaman eller ett andeväsen. Westman-Blomqvist glas är färgsprakande, med influenser såväl från karnevals tider som indianska myter."

Karin Asmundsson, Östan Kalmar

"Karin Westman och Håkan Blomqvist lever och arbetar tillsammans sedan många år, och har en egen glasateljé i byn Högboda nära Karlstad i Värmland. Från sina många resor runt om i världen har de tagit med sig sina intryck hem från olika kulturer, exempelvis Thailand, Malaysia och Bali. Här finns exempel på färgstarka & dekorationsrika glasskulpturer, fat, ljushållare & ljuskrona, men det finns också plats för de svala nordiska tonerna. Vargschamanen är en av de symboler Westman-Blomqvist använder sig av i sin konst. I Värmland går vargdebattens vågor fortfarande höga, enligt HB. - Vargen har sin plats i naturen, tycker han."

Britt Yngveson, Sydsvenskan Malmö

sid   1    2